Kluizen
Kluizen zijn er in vele soorten, typen, maten en prijsklassen. Voordat u tot aanschaf overgaat, moet u een aantal zaken goed op een rijtje zetten en een aantal vragen beantwoorden.
Vragen die een antwoord geven op wat gaat u in de kluis bewaren, waar wilt u uw eigendommen tegen beschermen en waar gaat u de kluis neer zetten of inbouwen.
Er zijn drie soorten kluizen.
- Kluizen die beschermen tegen diefstal en/of ongewenste nieuwsgierigheid ( braakwerende kluizen )
- Kluizen tegen hitte ( brandwerende kluizen )
- Kluizen tegen beide ( braak en brandwerende kluizen )
Een kluis kiest u niet zomaar. Het is belangrijk, dat de kluis die u aanschaft de meest geschikte is voor uw situatie. Dat hoeft niet altijd de zwaarste te zijn.
Privé bezittingen van onvervangbare emotionele waarde en zakelijk waardevolle documenten dienen veilig opgeborgen te worden.
Bij inbraakwerende kluizen is de hoogte van de indicatie waardeberging van belang. Dit bedrag geeft aan hoeveel geld u aan contanten veilig in uw brandkast kunt opbergen. Hoe hoger het bedrag, hoe inbraakwerender uw kluis. De indicatie waardeberging wordt bepaald door de onafhankelijke Stichting Kwaliteitsbeoordeling Brandkasten ( SKB ) en wordt als richtlijn door verzekeraars gebruikt.
Vraag altijd uw verzekeringsmaatschappij in hoeverre het geld dat u bewaard in uw kluis is verzekerd.
Brandwerende kluizen moeten volgens de zwaarste normen worden getest. Namelijk VDMA ( Duitsland ) en UL ( Amerika ).
Een ingebouwde kluis is handig om uw kleine waardevolle spullen in op te bergen zoals goud, zilver, juwelen en waardepapieren.